Μοναστηράκι Φωκίδας
Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Ευπαλίου με τα καλαίσθητα σπιτάκια και τον παραδοσιακό του
χαρακτήρα μοιάζει να είναι ανεπηρέαστο από την σύγχρονη ταχύτητα ζωής, προσφέροντας στιγμές ηρεμίας και
χαλάρωσης στον επισκέπτη του.
Το λιμάνι στο Μοναστηράκι
Σκάλωμα
Μιά από τις πιό φημισμένες παραλίες της περιοχής συγκεντρώνει πολύ κόσμο το καλοκαίρι, για το μπάνιο του ή απλά
ένα ουζάκι δίπλα στη θάλασσα. Το χωριό είναι χτισμένο γύρω από το μικρό κολπίσκο και έχει ελάχιστους κατοίκους
το χειμώνα.
Σεργούλα
Το χωριό με μοναδική φυσική ομορφιά και ατέλειωτο πράσινο έχει σήμερα 220 κατοίκους, ταβέρνες, εστιατόρια και
τουριστικές επιχειρήσεις. Το Χαλίκι, 600 μέτρα παραλία, με μικρό χαλίκι, με διάφανα και πεντακάθαρα νερά είναι μια
από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής.
Μαραθιάς
Το χωριό είναι χτισμένο πάνω στο δέλτα που σχημάτισαν εδώ και χρόνια τα δύο ρέματα που βρίσκονται στις άκρες του χωριου. Χτισμένο μέσα στη θάλασσα δίνει την αίσθηση του νησιού. Η ακρογιαλιά της περιοχής από την Φωκιότρυπα μέχρι το Σκάλωμα είναι ιδανική για μπάνιο. Δικαιωματικά έχει τιμηθεί με τον χρυσό αστερία για την ωραία του παραλία και την πεντακάθαρη θάλασσα.
Το λιμάνι στο Μαραθιά
Παραλία στο μαραθιά
Τριζόνια
Τα Τριζόνια είναι ένα καταπράσινο νησί στον Κορινθιακό κόλπο, το μοναδικό στην περιοχή κατοικήσιμο. Το άγνωστο, σε πολλούς, αυτό νησί διαθέτει ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, αγκυροβόλι για πολυτελή σκάφη και ιστιοπλοικά. Κατά μήκος της ακτής του υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο που απλώνεται μπροστά σας. Μπορείτε να διαλέξετε μια από τις απάνεμες παραλίες του κόλπου για το μπάνιο σας ή την βραδινή σας βόλτα.
Ναύπακτος
Φορτωμένη με 2,5 χιλιάδες χρόνια ιστορίας, συνεχίζει να έλκει το ενδιαφέρον επισκεπτών που θα περπατήσουν τα πλακόστρωτα καλντερίμια που σκαρφαλώνουν το ενετικό της κάστρο, θα χορέψουν στους ρυθμούς του κοσμοπολίτικου λιμανιού, θα κάνουν μπάνιο στις καθαρές παραλίες της όμορης Φωκίδας και φυσικά θα
πραγματοποιήσουν λουκούλλεια γεύματα στα ψητοπωλεία του Νεοκάστρου.
Το γεφύρι της Αρτοτίβας
Το γεφύρι της Αρτοτίβας
Το γεφύρι της Αρτοτίβας βρίσκεται στον φυσικό δρόμο που συνδέει την Τριχωνίδα με την ορεινή Ναυπακτία, ανάμεσα σε δύο βραχώδεις και απότομους λόφους, αποτελεί δε σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής. Είναι το παλαιότερο γεφύρι που σώζεται σήμερα στον ποταμό Εύηνο, είναι κτισμένο σε θέση μοναδική στο στενότερο σημείο του ποταμού, λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο (Διπόταμα), πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Χρυσοβίτσα με το Αχλαδόκαστρο (πρώην Αρτοτίβα). Εξυπηρετούσε τις ανάγκες επικοινωνίας όχι μόνο των δύο χωριών αλλά της ευρύτερης περιοχής, της ορεινής ενδοχώρας (Ναυπακτία, Καρπενήσι, Θεσσαλία) με τον κάμπο της Τριχωνίδας, το Μεσολόγγι και τις ακτές του Ιονίου. Το καλοκαίρι ο διαβάτης μπορούσε να περάσει και από άλλα σημεία του ποταμού αλλά τον χειμώνα όταν ο Εύηνος είναι “κατεβασμένος” υποχρεωτικά οδηγείται στο Γεφύρι της Αρτοτίβας. Γραπτές μαρτυρίες για το Γεφύρι και ασφαλή χρονολογικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Η τοπική παράδοση το ανάγει στα χρόνια της Α ́ Ενετοκρατίας (1407-1499).
Μοναστήρι Παναγία Βαρνάκοβα
Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, βυζαντινό Μοναστήρι των θρύλων και των παραδόσεων, με έτος ίδρυσης το 1077 μ.Χ. από τον «εκ Καρυών» όσιο Αρσένιο, είναι το 5ο αρχαιότερο από τα Μοναστήρια της Ελλάδας. Η Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 30 περίπου χιλιόμετρα
βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου. Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο και σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία και τη Δωρίδα.